Hankeinfo

Leader-toimintaryhmähanke:
Hankkeen nimi:LaatuTuote
Hallinnoija:Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä
Aika:1.5.2011 - 31.3.2014
Toteutusalue:Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Sievi, Siikalatva, Ylivieska
Kustannusarvio:276000 €
Hankeryhmä:Elintarvike
  
Tiivistelmä:hankkeen tarkoituksena on edistää elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten tuotekehitys- ja koetoimintaa sekä edistää yritysten ja eri tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä. Haapaveden ammattiopiston tarkoitus on olla voimakkaasti mukana alueen elintarviketuotannon kokonaisvaltaisessa kehityksessä ajatuksella, että toiminta kattaa koko ketjun, pellolta pöytään. Yritysyhteystyön kautta pyritään lisäämään myös nuorten kiinnostusta elintarvikealojen yrittäjyyteen. Lähialueen ruoan ja tuotteiden saaminen alueen kauppoihin on tunnetusti ja aikaisempien hankkeiden kokemuksella vaikeaa. Niinpä alueelle onkin alkanut syntyä erilaisia lähiruoista kiinnostuneita ryhmiä, jotka hankkivat elintarvikkeensa suoraan tuottajilta. Hankkeen tarkoituksena on kehittää ja luoda verkostoja kuluttajien ja tuottajien välille. On etu, että kuluttajat hankkivat lähialueen elintarvikkeita. Tällöin raha jää omalle alueelle ja työllistää alueen viljelijöitä ja yrittäjiä. Hankkeessa autetaan uusien ns. "ruokapiirien" syntymistä siten, että alueen kunnissa ja kaupungeissa toimisi useampia ruokapiirejä.
  
Jatkotoimenpiteet:Hankkeen avulla oppilaitoksen sivuille kerätään tietokanta, joka käsittää jo olemassa olevaa tietoa mm. elintarvikelainsäädännöstä, tuoteturvallisuudesta, hygieniasta ja oikeanlaisesta laadunvalvonnasta sekä tuotteiden esim. marjojen tutkitusta ravitsemuksellisesta koostumuksesta ja terveysvaikutteisuudesta.

Sivustolle tuotetaan tietoa perusreseptiikan ja kuvien muodossa liittyen marjojen ja vihannesten jatkojalostukseen ja erilaisten tuotekomponenttien valmistukseen.
Lisäksi tuotetaan tietoa uusista pakkausmerkinnöistä, lisäaineista sekä laite ja pakkausten valmistajista

Yrittäjille järjestetään opintomatkoja muihin alan yrityksiin sekä messuille ja markkinoille.
Hankkeen kautta järjestetään seminaaripäiviä ja myös neuvoa ja ohjausta heidän tarvitsemiinsa toimenpiteisiin. Yrittäjille järjestetään neuvontapäiviä ja tehdään toimintatarpeiden kartoituksia.
Tuottajille ja ravintola-alan yrittäjille sekä suurkeittiöille järjestetään yhteisiä ns. work-shop-päiviä joiden tarkoituksena on yhteinen keskustelu sekä tuotteen ja kuluttajan kohtaaminen.
Kehitetään yksittäisten kuluttajien mahdollisuuksia lähiruuan hankintaan, muodostamalla ns. ruokapiirejä.
Selvitetään ja kehitetään alueellisia logistisia järjestelmiä pienyrittäjien tuotteiden saattamiseksi kuluttajille.

  
Kartta:Näytä kartta
Loppuraportti:Laatutuote_Lr.pdf


Takaisin
 
Softers Oy