Hankeinfo

Leader-toimintaryhmähanke:
Hankkeen nimi:Maaseudun energia-akatemia
Hallinnoija:Helsingin yliopisto
Aika:1.1.2010 - 31.12.2012
Toteutusalue: Valtakunnallinen
Kustannusarvio:579855 €
Hankeryhmät:Elintarvike, Maatilatalous, hevostalous
  
Tiivistelmä:Hanke on valtakunnallinen. Hämeen ELY-keskus toteuttaa MMM:n valtuuttamana valtakunnallisten hankkeiden hakuprosessin ja hoitaa hankkeiden hallinnoinnin. Hankkeessa tuotetaan tietoa maatalouden energian käytöstä, ratkaisumalleja energiatehokkuuden parantamisesta sekä uusiutuvien energioiden käyttöönotosta. Hankkeessa otetaan huomioon myös fossiilisen energian saatavuuden heikkeneminen sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset energian käyttöön.
Tulosten perusteella viljelijät voivat ryhtyä energiansäästötoimenpiteisiin ja -investointeihin.Tämä parantaa energiatehokkuutta, lisää uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja sitä kautta vähentää maatalouden päästöjä. Hankkeessa tuotetaan myös kattava maatalouden energiainformaatioaineisto, jossa on koottu yksiin kansiin maatalouden energia-asiat.
Hankkeen tavoitteena on tuotantoprosesseihin keskittyvän tiedon tuottaminen siten, että saadaan kestävä pohja maatalouden ja maaseudun päätöksenteolle. Uudet, energiaa säästävät tuotantomenetelmät ja uudet energian tuotantoprosessit edellyttävät alan toimijoiden aiempien tietojen päivitystä.
Hanke rakentuu kahdesta osiosta: maatilojen energiankäytön tausta-aineiston kerääminen sekä maatilojen, yrittäjien ja yritysten perehdyttäminen ja sitouttaminen energian taloudelliseen käyttöön. Toteutuksen perusteeksi tehdään teoreettiset laskentamallit erilaisille tuotantoprosesseille ja tuotantosuunnille.Tausta-aineiston keräämistä ja kehittämistarpeita varten "taustaryhmä"/ tutkijat kokoontuvat työpajoihin, joihin kutsutaan energia-alan asiantuntijoita. Työpajoista tehdään raportit, jotka liitetään hankkeen avoimeen aineistoon. Internettiin tulevan informaatiomateriaalin aiheet ovat maatalous ja energia, peltokasvituotannon energian käyttö ja energian säästömahdollisuudet, karjataloustuotannon energian käyttö ja energian säästömahdollisuudet, uusiutuvien energioiden käyttö maaseudulla, ravinteiden kierrätys, energiaomavaraisuus (tulevaisuusskenaario) sekä elämäntavat ja energia.
Taustaryhmän keräämien tietojen ja raporttien perusteella esitetään ratkaisumalleja, jotka esitellään alueellisissa seminaareissa. Seminaareihin ja seminaareissa pyritään löytämään erilaisia tiloja ja maaseutuyrittäjiä (esim. elintarviketilat, energiatilat, pihistäjät). Hankkeeseen mukaan saatavien tilojen osalta tehdään case-tutkimus. Sen avulla tiloilta saadaan hankkeen taustaryhmän tarvitsemaa ajantasaista tutkimustietoa. Toisaalta viljelijä saadaan sitoutettua tilansa energiatalouden kehittämiseen. Kerättyjen tietojen perusteella tilojen/yritysten on mahdollista nostaa esille uusien laitteiden ja innovaatioiden kehittämistarpeita ja tarkentaa jo tuotannossa olevien laitteiden ominaisuuksia.
  
Jatkotoimenpiteet:.
  


Takaisin
 
Softers Oy