Hankeinfo

Leader-toimintaryhmähanke:
Hankkeen nimi:Luomutietoa uudella toimintamallilla
Hallinnoija:Helsingin yliopisto Ruralia instituutti
Aika:1.1.2009 - 30.6.2012
Toteutusalue: Valtakunnallinen
Kustannusarvio:705400 €
Hankeryhmät:Maatilatalous, hevostalous, Muu yritystoiminta
  
Tiivistelmä:Hanke on valtakunnallinen. Hämeen ELY-keskus toteuttaa MMM:n valtuuttamana valtakunnallisten hankkeiden hakuprosessin ja hoitaa hankkeiden hallinnoinnin. Hankkeen päätavoite on vahvistaa kestävän maatalouden osaamista.Tavoitetta edistetään a) kehittämällä alan täydennyskoulutusta; menetelmällisen kehittämisen tavoitteena on kehittää toimintatapoja, joilla saavutetaan valtakunnallisesti viljelijöitä ja joiden avulla kiireiset koulutettavat kykenevät opiskelemaan työnsä ohessa tehokkaasti, b) tuottamalla monimuoto-opetukseen soveltuvia oppimateriaaleja; materiaalien tuotannon tavoitteena on pedagoginen toimivuus, runsas tietosisältö, käytännönläheisyys ja koulutuksen monimuotoisuuden kasvattaminen, c) rakentamalla koulutusta tukeva verkkopalvelu; verkkopalvelun tavoitteena on tehostaa verkostomaista toimintatapaa, vertaisoppimista ja tiedon levittämistä. Lisäksi tavoitteena on löytää toimintavat, joilla palvelun ylläpito, päivitykset ja täydentäminen saadaan jatkumaan hankkeen jälkeen.
Osaamisen vahvistaminen kohdistuu kolmeen kohderyhmään: 1) tavanomaiset viljelijät, 2) luomutuotantoon siirtymässä olevat viljelijät ja 3) luomutuotantoa harjoittavat viljelijät.
Oppimateriaalit ja kurssien sisällöt on jaettu viiteen teema-alueeseen: viljely (johdanto, maan kasvukunnon hoito, viljelykierrot, ravinnehuolto, kasvinsuojelu, kasvikohtainen viljelytekniikka, tuotantosuuntakohtaiset osiot), kotieläintuotanto, energiatehokkuus, markkinointi ja ajankohtaiset asiat. Maatalouden sisältöteemojen lisäksi viljelijöitä ja asiantuntijoita opastetaan verkostomaiseen ja asiantuntijuutta jakavaan työskentelyyn.
Kolmen päivän täydennyskoulutusjaksoja toteutetaan yllämainituista teemoista 12 kpl. Täydennyskoulutusjaksojen yhteydessä pilotoidaan uusia materiaaleja ja koulutustapoja.Pilotointikoulutuksiin osallistuu yhteensä 70 viljelijää.
Verkkoon tuotetaan erilaisia oppimateriaaleja mm. multimediamuotoisia asiantuntijatietoiskuja, tutkimustiivistelmiä, hyvä käytäntö-tietoiskuja, tietokortteja sekä kirjallista oppimateriaalia kaikilta teema-alueilta.
Hankkeessa kehitetään tukimateriaaleja ja toimintatapoja, joiden avulla viljelijät ja asiantuntijat voivat tehostaa uuden tiedon hankkimista ja välittämistä. Tukimateriaalit esittelevät ja levittävät saatuja menetelmällisiä kokemuksia ja esimerkkejä myös niille viljelijöille ja asiantuntijoille, jotka eivät ole hankkeessa mukana.
  
Jatkotoimenpiteet:.
  
Hakijan/hankkeen www-sivut:http://www.helsinki.fi/ruralia/projekti_luomuk.asp?projektinro=6304063


Takaisin
 
Softers Oy